Tillbaka till alla evenemang

Evidensbaserad Coaching

Evidensbaserad Coaching

En viktig del i professionaliseringen av coaching

Stober och Grant (2006) publicerade "Evidence Based Coaching Handbook" i ett försök att staka ut en väg mot en mer välinformerad modell för professionell coachning. Modellen ‘bygger på och vidareutvecklar modellerna för reflekterande praktiker och forskar-praktiker inom beteende- och medicinska vetenskaper". Begreppet evidensbaserad coachning som myntats av Grant syftar till att skilja mellan professionell coachning baserad på den empiriska och teoretiska kunskap och coachning som utvecklats ur poppsykologi och trender för personlig utveckling.

Men evidensbaserad praxis handlar inte bara om användning av vetenskaplig forskning, det är ett bredare tillvägagångssätt där forskningsbevis översatts till tillämpad praxis. Det är här kontroversen börjar. Det ‘guldkantade’ vetenskapliga tillvägagångssättet använder ofta ett positivistisk synsätt, eller en ‘förenklad syn på orsak och verkan’. Ett problem är att coaching inte är detsamma som medicinska interventioner, och coachning lämpar sig sällan för att utvärderas inom den medicinska modellen (Wampold, 2001) Samtidigt är risken när vi läser pop-psykologiböcker att vi matas med ‘hitte-på’ tricks för att exempelvis öka vår självkänsla, tänka positivt, berömma oss själva och upprepa affirmationer. Få av dessa ”råd” är evidensbaserade, och de har till och med visat sig ha negativa effekter på människor som är inte mår bra. I de fall personer varit deprimerade har depressionen till och med förvärrats (Magnus Lindwall, 2011).

I detta webinarium skall vi försöka reda ut vad evidensbaserad praktik betyder inom coachingen och vad det betyder för en möjlig professionaliseringen av coachingen.

Föreläsare: Po Lindvall

Forskare på UWTSD (University of Wales: Trinity St David), Ledarskapsutvecklare sedan 30 år, Master Practitioner Coach, mental coach till ett flertal landslag och professionella idrottare, författare till “Coachologi: Laganda, Lust och Lönsamhet” (2005) och “VM-Resan: Vägen är Målet” (2018). Ordförande i EMCC Sverige 2010-2012, VP Research i EMCC Global 2012-2015, samt EIA och EQA assessor från 2011 (ej aktiv som assessor sedan 2018).

Nästa
Nästa
4 april

EMCC Kärnkompetenser