Tillbaka till alla evenemang

Ledare vs Boss

Ledare vs Boss

Coachande Ledarskap, en mer utvecklad form av ledarskap?

Flera forskare har lyft fram skillnaden mellan individuell coaching och grupp- eller teamcoaching. Den viktigaste skillnaden är den öppenhet och närhet som kan skapas i ett individuellt coachingsamtal, men det går givetvis att använda coachningens tekniker och metoder med grupper och team, även om dynamiken som skapas kommer att vara annorlunda jämfört med individuell coaching (Fillery-Travis & Passmore, 2011).

Helen Smith (2019) menar att för att ledare skall kunna leda ett team på ett bra sätt, behöver de vara bra coacher. De behöver kunna observera, lyssna, ställa frågor för att underlätta tydlighet och verkligen lära känna sin personal och utveckla en känsla av när de behöver agera relaterat till teamets utmaningar.

Teamcoaching påstås även vara den snabbaste växande trenden inom coaching idag (Clutterbuck och Hawkins, 2021).

Jag menar att de missar något viktigt!

Helt enkelt för att ett Coachande Ledarskap är något mer än individuell och teamcoaching, även om det också innebär att coacha individer och team. Det handlar om att leda i betydelsen att använda en coachande ledarstil.

Hur kan vi då definiera vad ett Coachande ledarskap är, här ett förslag:

"Ett coachande förhållningssätt i ledarskapet innebär att stödja, utmana, stimulera, uppmuntra och underlätta för människor att nå självinsikt, ta ansvar för den egna utvecklingen och sina prestationer och genom dialog, förståelse och delaktighet nå överenskommelser, formulera handlingsplaner, samt samordna och genomföra dessa.” (Utdrag ur “Coachologi: Laganda, Lust och Lönsamhet”, Lindvall, 2005)

Vad det betyder i praktiken, och hur det skiljer sig från mer traditionellt ledarskap, beskrivs i den vetenskapliga artikeln “Boss v/s Coach: From Conventional to Post-Conventional Leadership” (Lindvall, Palmer & Fillery-Travis, 2022).

Det är även vad detta webinarium skall försöka utforska.

Föreläsare: Po Lindvall

forskare på UWTSD (University of Wales: Trinity St David), Ledarskapsutvecklare sedan 30 år, Master Coach, mental coach till ett flertal landslag och professionella idrottare, författare till “Coachologi: Laganda, Lust och Lönsamhet” (2005) och “VM-Resan: Vägen är Målet” (2018). Ordförande i EMCC Sverige 2010-2012, VP Research i EMCC Global 2012-2015, samt EIA och EQA assessor från 2011 - 2018.

Föregående
Föregående
15 mars

Årsmöte EMCC Sverige

Nästa
Nästa
7 september

Nätverksträff Göteborg